ajax loader

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ

(Ηellenikos Ichnilatis, Hellenic Hound, Greek Hound)

ΠΡΟΤΥΠΟ – αριθμός 214

ΚΑΤΑΓΩΓΗ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ:16-10-1959

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ:Ιχνηλάτης λεπτότατης όσφρησης και μεγάλης αντοχής, εργάζεται δραστήρια είτε μόνος είτε σε αγέλη και ανταποκρίνεται πλήρως στην πεδιάδα,το όρος και στα πιο βραχώδη και δυσδιάβατα εδάφη. Η φωνή του είναι ηχηρή και αρμονική.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:Ομάδα 6, Ιχνηλάτες και συγγενείς φυλές. Τομέας 1.2 Ιχνηλάτες μέσου μεγέθους.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:Σκύλος μεσόμορφου τύπου βραχύτριχος, μαύρος-κοκκινωπός. Σκύλος ισχυρός, ζωηρός, οξύνους.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ:Το ύψος στο ακρώμιο, στους αρσενικούς είναι από 47 μέχρι 55 εκ. και στους θηλυκούς από 45 μέχρι 53 εκ. Το βάρος είναι 17-20 κιλά.

ΤΡΙΧΩΜΑ:Βραχύ, πυκνό, λίγο σκληρό, καλά ενωμένο και δεμένο στο σώμα.

ΧΡΩΜΑ:Μαύρο-κοκκινωπό. Ανεκτή μια λευκή κηλίδα στο στήθος. Οι ορατοί βλεννογόνοι, το ακρορρίνιο (μύτη) και τα νύχια μαύρα.

ΚΕΦΑΛΗ:Μακριά, το ολικό μήκος της είναι τα 4,35/10 (τέσσερα και τριάντα πέντε δέκατα ) του ύψους στο ακρώμιο. Το διζυγωματικό μήκος του κρανίου δεν πρέπει να ξεπερνά το ήμισυ του ολικού μήκους της κεφαλής, ήτοι ο ολικός κεφαλικός δείκτης πρέπει να είναι κάτω του αριθμού 50. Οι άνω επιμήκεις γραμμές του κρανίου και του ρύγχους (κρανιο-προσωπικοί άξονες) είναι μεταξύ τους δϊιστάμενες.

ΚΡΑΝΙΟ:Το μήκος του είναι ίσο ή λίγο μικρότερο του ρύγχους. Στρογγγυλοειδούς σχήματος, ελαφρά πλατύ στο πάνω μέρος. Ινιακή απόφυση (κόκκαλο) λίγο ανεπτυγμένη. Μέτωπο αρκετά ευρύ, μετωπική ραφή λίγο εμφανής.

ΡΙΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΟΣ:Ευθύγραμμος ή, στους αρσενικούς, ελαφρά κυρτόγραμμος. Το μήκος του είναι ίσο ή λίγο μεγαλύτερο του μήκους του κρανίου. Ρινομετωπικό κοίλωμα αβαθές. Ακρορρίνιο πάνω στην ίδια γραμμή του ρινικού καλάμου, εξέχει από την πρόσθια γραμμή των χειλέων, υγρό ευκίνητο, μαύρου χρωματος. Ρουθούνια καλά ανοιγμένα.

ΣΙΑΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΛΗ:Σιαγόνες ισχυρές, με οδοντοστοιχίες τελείως συναπτόμενες σε είδος λαβίδας ή ψαλίδας (λαβιδο-ή ψαλιδοδοντια), δόντια ισχυρά, λευκά. Χείλη επαρκώς ανεπτυγμένα.

ΜΑΤΙΑ:Κανονικού μεγέθους, ούτε βαθιά, ούτε εξέχοντα από τις κόγχες, με ίριδα καστανόχρωμη, ζωηρή και έξυπνη.

ΑΥΤΙΑ:Μετρίου μεγέθους (σχεδόν το μισό του μήκους της κεφαλής), προσκολλημένα ψηλά, ήτοι πάνω από το ζυγωματικό τόξο, στρογγυλεμένα στα άκρα τους και κρεμασμένα κάθετα.

ΛΑΙΜΟΣ:Εύρωστος, μυώδης, χωρίς λωγάνιο (καταλαίμι), κατέρχεται αρμονικά προς τις ωμοπλάτες. Το μήκος του αντιστοιχεί κατά 6,50/10 προς το μήκος της κεφαλής.

ΚΟΡΜΟΣ:Το μήκος του κορμού είναι κατά 10% μεγαλύτερο του ύψους στο ακρώμιο. Η πάνω γραμμή του κορμού είναι ευθεία και λίγο κυρτή στην όσφυ (νεφρά, μέση). Η κάτω γραμμή του κορμού ελαφρά ανασυρμένη.

ΑΚΡΩΜΙΟ:Εξέχει λίγο από τη ραχιαία γραμμή.

ΣΤΗΘΟΣ:Καλά ανεπτυγμένο, βαθύ. Το στέρνο κατέρχεται μέχρι του ύψους του αγκώνα.

ΠΛΕΥΡΑ:Λίγο κυκλικά.

ΡΑΧΗ:Μακριά, ευθεία.

ΟΣΦΥΣ:Ελαφρά κυρτή, βραχεία, ισχυρή, μυώδης.

ΚΟΙΛΙΑ:Λιπόσαρκη, ελαφρά ανασυρμένη.

ΝΩΤΑ:Μακρά, φαρδιά, μυώδη, λίγο επικλινή.

ΟΥΡΑ:Οχι μακριά, δεν κατεβαίνει στο ύψος του ακροτάρσιου, προσκολλημένη μάλλον ψηλά, χοντρή στη βάση, λεπτύνεται ελαφρά προς την άκρη και φέρεται στην κίνηση σαν σπάθη.

ΠΡΟΣΘΙΑ ΣΚΕΛΗ:Καλή ευστάθεια μπροστά και πλάγια. Μυώδη και νευρώδη.

ΩΜΟΠΛΑΤΗ:Μυώδης, λοξή και καλά προσκολλημένη στο θώρακα.

ΒΡΑΧΙΩΝΑΣ:Λοξός, μυώδης, ρωμαλέος.

ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΟ:Ευθυτενές, μυώδες, ισχυρό.

ΚΑΡΠΟΣ:Ισχνός. Δεν εξέχει από την κάθετη γραμμή.

ΜΕΤΑΚΑΡΠΙΟ:Σε επαρκές μήκος, ισχυρό, μάλλον ορθό, ποτέ κοίλο.

ΑΚΡΟΠΟΔΙΑ:Στρογγυλά, συμπαγή. Δάκτυλα ισχυρά, καλά ενωμένα, κυρτά. Νύχια ισχυρά, γαμψά, μαύρα. Πέλματα μεγάλα, σκληρά, σκαυτώδη.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΣΚΕΛΗ:

α) Μηρός:Μακρός, ισχυρός, μυώδης.

β) Κνήμη:Λοξή, μακρά, ισχυρή.

γ) Ταρσός:Ισχνός, ισχυρός, μετρίου ύψους, ιγνύς (γωνία ταρσού) γωνιώδης.

δ) Μετατάρσιο:Ισχυρό, ισχνό, επαρκώς μακρύ, σχεδόν ορθό, χωρίς ψευδοδάκτυλο (παράνυχο).

ε) Ακροπόδια:Όπως των προσθίων σκελών.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ:Ταχύς και ελαφρός.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:

α) Σοβαρά

Ρύγχος βραχύ, πλατύ. Αυτιά πολύ μακριά, πολύ κοντά, μυτερά ή συσπειρωμένα. Λαιμός πολύ κοντός, πολύ λεπτός ή με λωγάνιο (καταλαίμι). Άνω γραμμή του κορμού πολύ κυρτή ή κοίλη, κάτω γραμμή του κορμού πολύ κατεβασμένη ή πολύ ανασυρμένη (λεβριοειδής). Οσφύς επίπεδη, στενή. Νώτα (καπούλια) βραχέα, στενά, επικλινή. Γωνία ταρσού (ιγνύς) πολύ ανοικτή ή πολύ κλειστή. Μετακάρπια και μετατάρσια πολύ κοντά ή πολύ μακριά, κοίλα, λεπτοφυή. Λαγωοποδία. Ουρά μακριά, βαριά, κατσαρόμαλλη.

β) Σοβαρότατα που συνεπάγονται αποκλεισμό.

Ύψος υπερβολικό ή ανεπαρκές (ανοχή:μέχρι 2 εκ. περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό). Ετεροχρωμία του τριχώματος, του ακρορρίνιου, των ματιών και των νυχιών. Πλήρης αποχρωματισμός των βλεννογόνων. Ρύγχος κοίλο ή πολύ οξύληγκτο (σουβλερό). Προγναθισμός ή οπισθογναθισμός. Σύγκλιση των άνω κρανιοπροσωπικώναξόνων. Αυτιά ημιανορθωμένα. Μονορχιδία. Κρυψορχιδία. Κακή ευστάθεια. Παρουσία ψευδοδάκτυλου (παράνυχου). Ουρά περιτυλισσόμενη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

Γενική όψη 20 βαθμοί
Κεφαλή 15 βαθμοί
Μάτια 5 βαθμοί
Αυτιά 5 βαθμοί
Λαιμός 5 βαθμοί
Κορμός 15 βαθμοί
Σκέλη 20 βαθμοί
Ουρά 5 βαθμοί
Τρίχωμα 10 βαθμοί
ΣΥΝΟΛΟ 100 βαθμοί

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ

Εξαίρετος βαθμολογία όχι κάτω των 90 βαθμών
Πολύ καλός βαθμολογία όχι κάτω των 80 βαθμών
Καλός βαθμολογία όχι κάτω των 70 βαθμών
Σχεδόν καλός βαθμολογία όχι κάτω των 60 βαθμών
Επαρκής*

 

Επιλογή Γλώσσας »