ajax loader

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ο.Φ.Ε.I. 2012

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

ΤΜΗΜΑ Α’

ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΤΡΩΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ

ΑΡΘΡΟ 1ο

 

ΜΗΤΡΩΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θα τηρείται μητρώο ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ για όλους τους σκύλους που έχει ζητηθεί και εκδοθεί βιβλιάριο εργασίας. Το μητρώο θα τηρείται με αύξοντα αριθμό ο οποίος θα συμπληρώνεται στην αντίστοιχη θέση, που προβλέπεται στο βιβλιάριο εργασίας. Στο βιβλίο αυτό θα εγγράφονται τα πλήρη στοιχεία τού ή των ιδιοκτητών του σκύλου.

 

ΑΡΘΡΟ 2ο

ΜΗΤΡΩΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ(C.A.C.T)

Στο μητρώο θα αναγράφεται το όνομα του σκύλου την πρώτη φορά που βαθμολογήθηκε σε Α.Κ.Ι. και θα αφήνεται αρκετός χώρος για να συμπληρωθούν οι μελλοντικές διακρίσεις σε επόμενες διοργανώσεις.

Εκτός από τη βαθμολογία του σκύλου, θα αναφέρονται η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής του αγώνα, το θήραμα και ο κριτής.

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

ΜΗΤΡΩΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ (C.A.C.B.)

Στο μητρώο αυτό θα αναφέρονται οι σκύλοι που βραβεύτηκαν με C.A.C.B. και R.C.A.C.B. σε έκθεση Ελληνικού Πρωταθλήματος σε μια από τις κατηγορίες: Ανοιχτή Αρσενικών, Ανοιχτή Θηλυκών, Εργασίας αρσενικών και Εργασίας Θηλυκών.

Σημείωση: Η συμμετοχή και βράβευση σε Έκθεση Πρωταθλήματος σκύλων για τους οποίους έχει εκδοθεί βιβλιάριο Εργασίας θα αναγράφεται και στο Μητρώο Αποτελεσμάτων Α.Κ.Ι., εφόσον έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό Πολύ Καλός και άνω.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΑΡΧΕΙΟ Α.Κ.Ι. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ(C.A.C.T)

Θα τηρείται Αρχείο όλων των Α.Κ.Ι. του Ελληνικού Πρωταθλήματος, που διοργανώνει ο Όμιλος, με ενημερωμένο κατάλογο της βαθμολογίας του αγώνα και σφραγισμένο από τον όμιλο. Δια μέσου αυτού του αρχείου θα γίνεται και η ενημέρωση του Μητρώου ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ που βαθμολογήθηκαν σε Α.Κ.Ι.

 

ΑΡΘΡΟ 5ο

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ(C.A.C.B)

Θα τηρείται Αρχείο με τα αποτελέσματα των Κατηγοριών που αθλοθετείται C.A.C.B. για κάθε έκθεση του Ελληνικού Πρωταθλήματος που διοργανώνει ο ΟΦΕΙ αλλά και οποιοσδήποτε άλλος Κυνοφιλικός Όμιλος. Στα αποτελέσματα θα αναφέρονται μόνο οι τέσσερις πρώτοι σκύλοι κάθε Κατηγορίας στην οποία αθλοθετείται C.A.C.B. Δια μέσου αυτού του αρχείου θα ενημερώνεται και το Μητρώο ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ που βαθμολογήθηκαν σε Έκθεση.

 

 

 ΤΜΗΜΑ Β’

 

ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΩΝ

 

ΑΡΘΡΟ 1ο

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΥΛΗΣ A.K.I.

Για κάθε ημερολογιακό έτος (από 1/1 έως 31/12) θα γίνεται άθροιση των αποτελεσμάτων σε Α.Κ.Ι. για κάθε σκύλο. Ο σκύλος που έχει το καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα θα ανακυρύσσεται ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΥΛΗΣ. Ο τίτλος αυτός δεν αποτελεί επίσημο τίτλο, αλλά αποδίδεται από τον ΟΦΕΙ για την επιβράβευση των κόπων της χρονιάς που πέρασε και τις ικανότητες του σκύλου, ώστε να τεθεί υπόψη των εκτροφέων.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα είναι η εξής:

 

C.A.C.I.T.        :                                                                           14 βαθμοί

R.C.A.C.I.T.     :                                                                           13 βαθμοί

C.A.C.T.          :                                                                           12 βαθμοί

R.C.A.C.T.       :                                                                           11 βαθμοί

1ος ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ:                                                                           10 βαθμοί

2ος ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ:                                                                             9 βαθμοί

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ         :                                                                          8 βαθμοί

1ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ:                                                                          6 βαθμοί

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ      :                                                                          5 βαθμοί

ΚΑΛΟΣ               :                                                                          4 βαθμοί 

 

 

ΑΡΘΡΟ 2ο

Η κλίμακα αξιών είναι η άθροιση των αποτελεσμάτων για όλους τους αγώνες που έλαβε μέρος ένας σκύλος στη διάρκεια της καριέρας του σύμφωνα με την βαθμολογία του προηγούμενου άρθρου.

Αυτή η κλίμακα είναι η εικόνα όλης της αγωνιστικής καριέρας ενός σκύλου και δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσει κανείς τους ιχνηλάτες διαχρονικά.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙI

 

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ 1ο

Με σκοπό την ανάπτυξη, καθοδήγηση και προβολή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΙΧΝΗΛΑΤΗ σε όλη τη χώρα, ο Όμιλος μπορεί να ορίζει ένα τακτικό του μέλος ως αντιπρόσωπό του σε κάθε περιφέρεια  της χώρας.

 

ΑΡΘΡΟ 2ο

Ο τοπικός αντιπρόσωπος πρέπει απαραιτήτως να είναι μόνιμος κάτοικος της περιφέρειας στην οποία αντιπροσωπεύει τον Όμιλο.

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

Οι τοπικοί αντιπρόσωποι ορίζονται μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ομίλου, η οποία απόφαση επικυρώνεται από την πρώτη Γ.Σ.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

Ο τοπικός αντιπρόσωπος του Ομίλου έχει σαν πρώτιστη υποχρέωσή του την ενθάρρυνση της υπεύθυνης εκτροφής των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ στην περιοχή του, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Ομίλου. Κύριο μέλημά του είναι η διοργάνωση στην περιοχή των κυνοφιλικών εκδηλώσεων για ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ  ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ, τις οποίες θα προγραμματίζει και θα οργανώνει, αφού έχει την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Ομίλου. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Ομίλου. Επίσης ο τακτικός αντιπρόσωπος θα προωθεί στην περιοχή το περιοδικό έντυπο, τις τυχόν εκδόσεις βιβλίων του Ομίλου και γενικά οτιδήποτε αντικείμενο προωθεί ο Όμιλος για οικονομική ενίσχυση.

 

ΑΡΘΡΟ 5ο

Ο Όμιλος και το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν κάθε βοήθεια στους τοπικούς αντιπροσώπους προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους, έχοντας σαν στόχο την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος και την γνώση γύρω από την φυλή του Ελληνικού Ιχνηλάτη σε κάθε περιοχή της χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

 

ΚΡΙΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Α.Κ.Ι.

Α. ΓΕΝΙΚΑ

 

ΑΡΘΡΟ 1ο

Ο ρόλος των κριτών είναι κεφαλαιώδης για την εξέλιξη της εκτροφής. Η κρίση τους κατευθύνει την επιλογή των κατάλληλων για αναπαραγωγή σκύλων και με αυτόν τον τρόπο είναι καθοριστική για την εξέλιξη της φυλής.

 

ΑΡΘΡΟ 2ο

Ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να προτείνει στον Κ.Ο.Ε. να τους αποδώσει την άδεια κριτού

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

Υποψήφιος Κριτής Μορφολογίας ή Α.Κ.Ι. μπορεί να είναι οποιοδήποτε τακτικό μέλος του Ομίλου που βρίσκεται σε καλές σχέσεις με τον Όμιλο και του οποίου δεν έχει προσβληθεί η ηθική υπόσταση με τεκμηριωμένη καταγγελία.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

 

Για να προτείνει ο Όμιλος κάποιον υποψήφιο Κριτή στον Κ.Ο.Ε. για την απόκτηση της άδειας Κριτού πρέπει προηγουμένως να υπάρχει  απόφαση του Δ.Σ. του Ομίλου.

 

ΑΡΘΡΟ 5ο

Το Δ.Σ. του Ομίλου έχει την υποχρέωση να διακόπτει προσωρινά/ οριστικά την εξέλιξη της υποψηφιότητας κάποιου κριτή ο οποίος υπέπεσε σε παράπτωμα και στον οποίο η Πειθαρχική Επιτροπή του Ομίλου επέβαλε οποιαδήποτε ποινή.

 

ΑΡΘΡΟ 6ο

Οι υποψήφιοι Κριτές να παρακολουθούν ανελλιπώς όλες τις κυνοφιλικές εκδηλώσεις (εκθέσεις και Α.Κ.Ι.)όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια του Ομίλου και γενικά η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη για τον εμπλουτισμό των γνώσεων που οφείλουν να αποκτήσουν.

 

ΑΡΘΡΟ 7ο

 

ΚΡΙΤΕΣ Α.Κ.Ι.

Ο Όμιλος έχει ορίσει διαδικασία ανάδειξης κριτών Α.Κ.Ι. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ.

Το Δ.Σ. θα καθορίζει τον αριθμό των νέων δόκιμων κριτών για Α.Κ.Ι. προκειμένου ο συνολικός αριθμός (επίσημων, δόκιμων κριτών) να κρίνεται αναγκαίος και ικανός ώστε να καλύπτονται οι υποχρεώσεις του ομίλου στη διεξαγωγή Α.Κ.Ι.

 

ΑΡΘΡΟ 8ο

ΚΡΙΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Ομίλου θα προτείνει κριτές οι οποίοι θα ακολουθήσουν το σύστημα ανάδειξης του Κ.Ο.Ε(άρθρο 4ο)

 

 

α.Υποβολή υποψηφιοτήτων κριτών ΑΚΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση στον Όμιλο μας με βασική προϋπόθεση να είναι αρωγά ή τακτικά μέλη του Κ.Ο.Ε και του ομίλου μας. Να είναι κάτοχοι αδείας θήρας τουλάχιστον 7 χρόνια, να είναι 25 ετών και άνω και να μην έχει καταδικαστεί για ατιμωτικό αδίκημα( υπεύθυνη δήλωση άρθρου 8 Ν.1599/1986). Το Δ.Σ. κάνει δεκτές ή απορρίπτει τις αιτήσεις υποψηφιότητας σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

1)    Συμμετοχή με σκύλους που οδήγησε ο ίδιος σε Α.Κ.Ι. και γενικώς η συχνή παρουσία του ενδιαφερομένου στους μέχρι τώρα αγώνες του ομίλου.

2)    Παλαιότητα μέλους και ενεργή συμμετοχή του στη διοργάνωση των εκδηλώσεων του Ομίλου.

3)    Συμμετοχή στα σεμινάρια με θέμα τους Α.Κ.Ι. που διοργάνωσε ο Όμιλός μας.

4)    Η μέχρι τώρα συμπεριφορά του υποψηφίου προς τον όμιλο, στους κριτές που τυχόν τον έκριναν και γενικώς στις κυνολογικές εκδηλώσεις όπου συμμετείχε είτε ως διοργανωτής, είτε ως συμμετέχων, είτε ως θεατής.

Το Δ.Σ. κρίνει τελικώς αν ο υποψήφιος διαθέτει τα αντικειμενικά και προσωπικά προσόντα για να προταθεί ως υποψήφιος κριτής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Δ.Σ. θα ενημερώσει γραπτώς τον ΚΟΕ για τις υποψηφιότητες που θα κάνει δεκτές.

 

β.Ανάδειξη υποψηφίων σε δόκιμους κριτές Α.Κ.Ι.

Οι υποψήφιοι που θα γίνουν δεκτοί από το Δ.Σ. θα υποβάλλονται σε προφορική συνέντευξη και σε γραπτή εξέταση από τρεις(3) επίσημους κριτές ή αρχικά απο εξεταστές(εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κριτές)

οι οποίοι θα ορίζονται  από το Δ.Σ. και οι οποίοι οφείλουν τουλάχιστον δυο μήνες πριν την ημερομηνία της γραπτής εξέτασης  να έχουν καθορίσει στους υποψηφίους τα κείμενα, τα βιβλία και τους κανονισμούς επάνω στους οποίους θα εξεταστούν.

Πέραν από την έντυπη εξεταστέα ύλη, οι εξεταστές θα μπορούν να υποβάλλουν και ερωτήσεις κρίσεως.

Η γραπτή εξέταση θα περιλαμβάνει 20 τουλάχιστον ερωτήσεις και οι εξεταστές οφείλουν να βαθμολογήσουν από κοινού τα γραπτά των εξεταζομένων δίνοντας βαθμολογία από 0-20.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή της εξέτασης είναι  η παρουσία εκπροσώπου του ΚΟΕ.

Θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε κατά την εξέταση οι υποψήφιοι να γράφουν σε ίδιες κόλλες με καλυμμένο αδιαφανώς το ονοματεπώνυμό τους. Η διόρθωση και βαθμολόγηση των γραπτών θα γίνεται αμέσως μετά την συμπλήρωση των απαντήσεων από τους υποψηφίους και τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων καθώς και η βαθμολογία θα αποκαλύπτεται από τον εκπρόσωπο του ΚΟΕ παρουσία των υποψηφίων.

Δόκιμοι κριτές θα ονομάζονται εκείνοι που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη βαθμολογία μέχρι να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από το Δ.Σ. κενές θέσεις, με μοναδική προϋπόθεση ο υποψήφιος να έχει βαθμολογηθεί τουλάχιστον με 13/20 και άνω. Δόκιμοι που βαθμολογούνται κάτω από 13/20 έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες.

Υποψήφιοι που θα βαθμολογηθούν με 13/20 και άνω και δεν θα συμπεριληφθούν στους δόκιμους κριτές λόγω κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων από άλλους με καλύτερη βαθμολογία δεν θα ξαναδίνουν γραπτή εξέταση.

Για την ανάδειξη του δόκιμου κριτή σε επίσημο, θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό του ΚΟΕ (κριτές Α.Κ.Ι.).

Οι υποψήφιοι δεν δικαιούνται να προχωρήσουν στην πρακτική εξέταση εάν δεν έχουν επιτύχει στη γραπτή.

 

 

γ.Πρακτική εξέταση δόκιμων κριτών Α.Κ.Ι.

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει βαθμολογηθεί τουλάχιστον με 13/20 από τρεις(3) τουλάχιστον διαφορετικούς κριτές. Δόκιμος που θα βαθμολογηθεί από τρείς κριτές κάτω από 13 απορρίπτεται. Δόκιμος που θα βαθμολογηθεί έστω μια φορά κάτω από 13 αρχίζει την διαδικασία της πρακτικής εξέτασης από την αρχή έχοντας δύο(2) ακόμη ευκαιρίες.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΡΙΤΩΝ

 

ΤΜΗΜΑ Α’

 

Προσόντα που πρέπει να έχει ο κριτής

 

  1. Γνώση του Ελληνικού ιχνηλάτη
  2. Γνώση των κανονισμών
  3. Βαθειά αγάπη του αντικειμένου, τόση που να ξεπερνάει τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους και να περιορίζεται στον σκύλο και τις ικανότητες του.
  4. Τιμιότητα.
  5. Να έχει παρατηρητικότητα και φωτογραφική μνήμη.
  6. Παιδεία και προσωπικότητα.
  7. Να είναι κυνηγός και ιδιοκτήτης Ε.Ι.
  8. Ιδανικό θα είναι να έχει περάσει από το στάδιο του κυναγωγού ώστε να γνωρίζει τις δυσκολίες και τις αγωνίες του κυναγωγού.

 

Τι πρέπει να έχει γενικά υπόψη του ο κριτής

 

1.    Οι κανονισμοί των αγώνων φτιάχτηκαν για να αποκλείονται οι κακοί σκύλοι και όχι να βαθμολογούνται οι εξαίρετοι.

2.    Κανένα πρόσωπο που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτης του σκύλου ή που τον οδηγεί δεν μπορεί να επηρεάσει την κρίση του κριτή.

3.    Όσες φορές και αν έχει δεί ένα σκύλο δεν πρέπει να επηρεαστεί η συγκεκριμένη κρίση της μέρας από όσα καλά ή κακά του έχει δείξει προηγούμενες φορές.

4.    Στις αποφάσεις του και στις κρίσεις του δεν επηρεάζεται από τι λένε ή τι θα πούν θεατές και οποιοσδήποτε τρίτος.

5.    Οι κρίσεις περιέχουν υποκειμενικότητα και δεν πρέπει να διστάζει, μετά τον αγώνα, με ηρεμία, να τις συζητά με τους αγωνιζόμενους ή τους ενδιαφερόμενους, χωρίς όμως να αισθάνεται ότι απολογείται.

6.    Σκοπός του κριτή και λόγος της παρουσίας του στο τερέν δεν είναι να αποκλείσει έναν σκύλο αλλά να τον βοηθήσει να προβάλλει τις δυνατότητές του. Δεν βρίσκεται στο τερέν για να τιμωρήσει αλλά για να αξιολογήσει.

7.    Η συμπεριφορά του κριτή κατά την διάρκεια μίας κυνοφιλικής εκδήλωσης οφείλει να είναι άψογη και σοβαρή απέναντι σε οποιονδήποτε.

8.    Ο κριτής δεν δείχνει ποτέ κούραση ή βαριεστιμάρα, πριν ή αφού δει έναν σκύλο και δεν εκφράζει κανένα θετικό ή αρνητικό συναίσθημα.

9.    Πρέπει να έχει πάντοτε στο μυαλό του ότι η ιδιότητα του κριτή είναι ο θεμέλιος λίθος της κυνοφιλίας.

10. Η φιλοσοφία και η λογική των κρίσεων για όλα εκείνα που μπορεί να συμβούν στο τερέν και περιγράφονται ή όχι από τον κανονισμό, πηγάζουν από την κυνηγετική εμπειρία. Έχοντας αυτά στην συνείδησή του ο κριτής και πράττοντας σαν κυνηγός, θα βάλει τον σκύλο κάτω από τις ευνοϊκότερες συνθήκες.

11. Τέλος πρέπει να έχει σαν αρχή ότι η αμφιβολία πρέπει να είναι σε όφελος του σκύλου.

 

ΤΜΗΜΑ Β’

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΡΕΝ

 

1.    Πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στην έρευνα του σκύλου ή των σκύλων. Δεν πρέπει να του αποσπάνε την προσοχή συζητήσεις με τρίτους ή οτιδήποτε άλλο. Τίποτα δεν μπορεί να φέρει τον κριτή σε πιο δύσκολη θέση από την περίπτωση που θα χάσει την κρίσιμη φάση που μπορεί να λάβει χώρα στο δευτερόλεπτο που δεν πρόσεχε τον σκύλο.

2.    Ανά πάσα στιγμή πρέπει να γνωρίζει την διαδρομή  έρευνας,ιχνηλασίας και δίωξης καθώς και το σημείο ξεφωλιάσματος του θηράματος.

3.    Πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη του τις καιρικές συνθήκες και τις εν γένει εδαφολογικές συνθήκες. Αν ο σκύλος, λόγω του εδάφους, χαθεί από τα μάτια του κριτή, έχει υποχρέωση να τρέξει και να βρεθεί σε τέτοια θέση ώστε να είναι μόνιμα αυτόπτης μάρτυρας κάθε κίνησης ή φάσης.

4.    Τέλος πρέπει να παίρνει καλές σημειώσεις όχι μόνο των σκύλων που μπήκαν στην βαθμολογία. Όταν κάποιος ζητήσει το βράδυ από τον κριτή να του πει δύο λόγια για τον σκύλο του θα πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει αφού συμβουλευτεί το μπλοκάκι του.

 

ΤΜΗΜΑ Γ’

 

1.ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

(1) Ο ιχνηλάτης είναι ένα κυνηγόσκυλο που σκοπό έχει να ανακαλύψει το θήραμα με έναν ενεργητικό και αποφασιστικό τρόπο και να το δείξει αυτό με μια  συγκεκριμένη εργασιακή μέθοδο.

(2) Ολες η φάσεις της εργασίας θα πρέπει να διεξαχθούν με ανυπομονησία  και να δείχνουν αποφασιστικότητα και προθυμία στην ανεύρεση του θηράματος σε όποιες  δυσκολίες μπορεί να προκύψουν.Οι ενέργειες του ιχνηλάτη θα πρέπει να δείχνουν σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα και όχι τυχη και παρορμητισμό.

(3) Για να επιτευχθεί το επιθυμητό,ο Ελληνικός ιχνηλάτης θα πρέπει να έχει ικανή όσφρηση,δυνατό σώμαευφυές μυαλό και σαφώς έντονη επιθυμία για κυνήγι.

(4) Οι αγώνες ιχνηλατών έχουν σχεδιαστεί και διεξάγονται με σκοπό την επιλογή εκείνων των σκύλων που μπορούν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά ενός εξαίρετου και ποιοτικού ιχνηλάτη.

(5) Το πρότυπο της απόδοσης περιέχει περιγραφές επιθυμητών και λανθασμένων ιδιοτήτων . Οι κριτές ωφείλουν να τις χρησιμοποιούν σαν οδηγό για την  αξιολόγηση των επιδόσεων ανάλογα κατά πόσο αυτή η ενέργεια συνέβαλε  στο τελικό αποτέλεσμα.

(6) Οι κριτές θα πρέπει να προσεγγίζουν το καθήκον τους με ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι το μέλλον της φυλής είναι στα χέρια τους ,και  θα πρέπει επίσης να έχουν χαραγμένο βαθιά στο μυαλό τους ότι ο Ελληνικός ιχνηλάτης πρέπει να είναι χρήσιμος και στους αγώνες αλλά και στους κυνηγούς.

 

 

 

 

2. ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Ικανότητα έρευνας Αποδεικνύεται από επάρκεια και προθυμία στην ανακάλυψη και την διερεύνηση των ιχνών.Ανεξάρτητα των δυσκολιών που προκύπτουν οι ιχνηλάτες θα πρέπει να ψάχνουν ανεξάρτητα ο ένας απο το άλλον,με ένταση και με υπομονή και να ερευνούν σχολαστικά μια αρκετά μεγάλη έκταση.

  Ικανότητα δίωξης Αποδεικνύεται απο την επάρκειά τους στην διατήρηση ελέγχου του ίχνους κατά την δίωξη η οποία θα πρέπει να έχει ρυθμό και ταχύτητα και με προοδευτικές ενέργειες θα διακρίνεται η ικανότητά  και η επιδέξιοτητά τους.Η πρόοδος της δίωξης θα διακρίνεται απο φωνητική επαλήθευση.Η ομάδα θα πρέπει να είναι δεμένη στο σίγουρο ίχνος και να απλώνει για την ανέυρεσή του στο  χαμένο.

Ακρίβεια ιχνηλασίας Είναι η ικανότητα στην διατήρηση ελέγχου του ίχνους  με συνέπεια ενώ κάνει την καλύτερη δυνατή πρόοδο. Ενας ιχνηλάτης θεωρείται ότι εκτελεί ιχνηλασία ακριβείας όταν δεν ξεφεύγει απο το ίχνος με οφιώσεις και εάν ξεφύγει θα διορθώσει άμεσα και με θετικό τρόπο που θα δείχνει την διαδρομή του θηράματος.

Κατάλληλη χρήση φωνής Είναι η σαφής φωνητική ένδειξη ανακάλυψης των ιχνών που δηλώνουν την ορθή πρόοδο της ιχνηλασίας,η διατήρηση της αφωνίας επισης όταν ο ιχνηλάτης  δεν είναι σε επαφή με τα ίχνη δηλώνει επίσης την ορθή  χρήση της.

Αντοχή-διάρκεια Είναι η  εργασία εκείνη που φανερώνει ένταση και πάθος σε όλη τη διάρκεια του ημερήσιου κυνηγίου εφόσον είναι αναγκαίο.

Προσαρμοστικότητα  Θεωρείται η ικανότητα της ταχεία ρύθμισης στις αλλαγές των συνθηκών ιχνηλασίας και της αρμονικής συνεργασίας με μια ποικιλία συνεργατών(ιχνηλατών)  Ενας ευπροσάρμωστος ιχνηλάτης  θα διώκει με αλλάγές της ταχύτητας που οι συνθήκες θα επιτρέπουν,στην απώλεια θα εργάζεται αρχικά κοντά στους συντρόφους του και στην συνέχεια θα ανοίγεται μέχρι την ανεύρεση του θηράματος.

 

  Υπομονή Υπομονετικός θεωρείται ο ιχνηλάτης που παραμένει πρόθυμος στην επίλυση ιχνηλατικών δυσκολιών καθόσον διαφαίνεται η δυνατότητα της επιτυχίας με την συνέχιση της εργασίας του.

 

  Αποφασιστικότητα Είναι η ποιότητα εκείνη του ιχνηλάτη η οποία τον καθιστά ικανό να επιτυγχάνει απέναντι σε δύσκολες προκλήσεις. Ενας αποφασιστικός ιχνηλάτης έχει έναν αντικειμενικό σκοπό που θα πρέπει να επιτύχει. Η υπομονή και η επιμονή είναι οι αρετές που βρίσκουμε συνήθως στον ίδιο ποιοτικο σκύλο.Η αποφασιστικότητα διατηρεί έναν ιχνηλάτη εστιασμένο στην εργασία του, εφόσον οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές, ακόμα και εάν είναι έκδηλη  η σωματική κόπωση.

 

  Ανεξαρτησία Ειναι η ικανότητα της ανεξαρτησία και της αποχής απο επιρροές που προέρχονται απο λανθασμένες ενέργειες άλλων ιχνηλατών.Ο κατάλληλος βαθμός ανεξαρτησίας φαίνεται σε έναν ιχνηλάτη όταν συγκεντρωμένος στην εργασία του επηρεάζεται μόνο όταν κάποιος άλλος σκύλος έχει δώσει σήμα ότι βρίσκεται πιό κοντά στο θήραμα. Η ανασήκωση της κεφαλής και η παρατήρηση των υπολοίπων ιχνηλατών είναι ένδειξη εξάρτησης,αντίθετα η άγνοια των υπολοίπων ιχνηλατών της ομάδας να κινούνται μαζί είναι ένδειξη υπερβολικής ανεξαρτησίας.

Συνεργασία είναι η ικανότητα αρμονικής συνεργασίας με άλλους ιχνηλάτες, με ομαδικό πνεύμα χωρίς ζήλειες και τάσεις διαταραχής του κυνηγίου.

Ανταγωνιστικό πνεύμα είναι η επιθυμία ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους της ομάδας. Πρόκειται για μια αμφίβολη ποιότητα την οποία και πρέπει να την  συναντάμε μόνο σε ιχνηλάτες οι οποίοι μπορούν να την ελέγχουν και να επικεντρώνονται στο κυνήγι του θηράματος και όχι σε σκυλοκαυγάδες.Υπεβολικός ανταγωνισμός οδηγεί σε απώλεια ικανοτήτων όπως προσαρμοστικότητας,υπομονετικότητας ,ανεξαρτησίας και συνεργασίας

Ευφυία Είναι η ποιότητα εκείνη η οποία και επιτρέπει σε έναν ταλαντούχο ιχνηλάτη να γίνει εξαίρετος,Ο ευφυής σκύλος μαθαίνει απο τις εμπειρίες του και σπάνια επαναλαμβάνει τα λάθη του.Η ευφυία αποδεικνύεται απο την ικανότητα προσαρμογής  σε αλλαγές  συνθηκών ιχνηλασίας απο την άριστη συνεργασία με διάφορους ιχνηλάτες και επίσης απο την σωστή ηχητική  ένδειξη(καλφούνισμα) που οδηγεί την ομάδα  κάτω απο διάφορες συνθήκες στο ξεφώλιασμα του θηράματος.

 

Ο σκύλος ο οποίος εμφανίζει τις προαναφερθείσες ιδιότητες θεωρείται εξαίρετος ιχνηλάτης

 

 

 

3.ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΣΟΒΑΡΑ ΛΑΘΗ

 

  Παραίτηση  Είναι ένα σοβαρό ελλάτωμα που επιφέρει ποινή σε αγώνες ιχνηλατών και σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις αποκλεισμό.Η παραίτηση είναι ένδειξη αδυναμίας κυνηγετικής επιθυμίας και οκνηρίας. Περιπτώσεις που η παραίτηση οφείλεται σε σωματική κόπωση θα πρέπει να εκτιμάται  διαφορετικά

  Πισάχναρο. Είναι το λάθος που κάνει ο σκύλος όταν ακολουθεί τον ντορό αντίθετα απ’ την κατεύθυνση του λαγού,εάν επιμένει για μεγάλη απόσταση η αρκετό χρονικό διάστημα αυτό συνεπάγεται τον αποκλεισμό του απο τον αγώνα εάν ωστόσο αυτό συμβεί στιγμιαία ή εάν παρασυρθεί από άλλους σκύλους κρίνεται επιεικώς. 

  Ψευδοιχνηλασία Είναι η υποκρισία του ιχνηλάτη που παρόλο ότι δεν υπάρχει ίχνος αυτός συνεχίζει να ιχνηλατεί ‘φαινομενικά’, κάποιοι ιχνηλάτες είναι αρκετά πειστικοί σε αυτό.Ο κριτής θα πρέπει να είναι αρκετά έμπειρος για να μπορεί να εντοπίσει τέτοιου είδους περιπτώσεις.

 

  Αφωνη δίωξη Είναι η έλλειψη κλαφουνίσματος, κατά την δίωξη,  όταν ο ιχνηλάτης είναι σε άμεση επαφή με το θήραμα.Είναι ένα σοβαρό ελλάτωμα που επιφέρει αποκλεισμό σε αγώνες ιχνηλατών.

 

ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ

 

 Παθητικότητα Είναι η αδυναμία προόδου στην ιχνηλασία λόγω μη επιθυμίας ή λόγω έλλειψης ικανοτήτων.Ενδείξεις παθητικότητας είναι η διστακτικότητα, η νωθρότητα, το χάζεμα που οδηγούν στην αδυναμία επιθυμίας για κυνήγι.

Φλυαρία Είναι το υπερβολικό η το άσκοπο κλαφούνισμα, συνήθως ο φλύαρος κλαφουνίζει στό ίδιο ίχνος χωρίς να κάνει  ιδιαίτερη πρόοδο και επίσης κλαφουνίζει απο έξαψη στην προσπάθειά του να ανακαλύψει όταν ήδη  το έχει χάσει.  

Υπερανταγωνιστικότητα Είναι το λάθος που κάνει ο ιχνηλάτης να φεύγει μακριά και γρήγορα απο το τελευταίο  ίχνος ψάχνοντας μακριά απο αυτό χωρίς να το έχει σημαδέψει για να ξαναψάξει δίπλα του και να ξαναβρεί  τα χαμένα ίχνη. Πρόκειται για μια αδέξια  ενέργεια η οποία δείχνει είτε έναν υπερανταγωνιστικό ιχνηλάτη ή μια προσπάθεια να ξανακερδίσει το χαμένο πλεονέκτημα που είχε απέναντι στα υπόλοιπα σκυλιά

Καβάλημα ντορού Είναι η σκόπιμα εγκατάλειψη του ίχνους που ακολουθεί σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πρωτοπορεία σε νέα πιο εύκολα  ίχνη.

Αλλαγή ντορού Είναι η αδυναμία του ιχνηλάτη στην παρακολούθηση συγκεκριμένου ίχνους με αποτέλεσμα να μεταπηδά  σε οποιαδήποτε νέα ίχνη ή σε νέο θήραμα .Η αλλαγή ντορού δείχνει έλλειψη υπομονής και επιμονής στην ιχνηλασία.

Ταχεία  ιχνηλασία Οι ιχνηλάτες υψηλών ταχυτήτων εκτρέπονται εύκολα του ίχνους στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους της ομάδας και συνήθως τρέχουν εκτός ντορού.

Παγανιάρικο  Προσπαθούν να κάνουν πρόοδο στην ιχνηλασία τους χωρίς να βρίσκονται σε στενή επαφή με τα ίχνη του θηράματος σε  μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα τελευταία ίχνη πριν το γιατάκι, θεωρείται επίσης δείγμα έλλειψης ιχνηλατικών ικανοτήτων ή και κακής-λανθασμένης εκπαίδευσης.

Ο εξαρτημένος ιχνηλάτης Είναι η εξάρτηση του ιχνηλάτη απο τα μέλη  της ομάδας  και η αδιαφορία  του  για τα  δικά του καθήκοντα με αποτέλεσμα να αφήνει  τ’ άλλα σκυλιά  να αποφασίσουν αυτά για την πορεία της ιχνηλασίας, χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

 

Ο βιαστικός ιχνηλάτης Βιάζεται υπερβολικά όταν έρχεται σε επαφή με τα ίχνη με  αποτέλεσμα να μην κατορθώνει να προσδιορίζει την κατευθυνση του θηράματος.

 

 

 

4.Συντελεστές κρίσης

 

1. Ο ιχνηλάτης θα πιστώνεται κατά κύριο λόγο για τα θετικά επιτεύγματά τους(επιθυμητές ιδιότητες). Η έκταση της πίστωσης θα πρέπει να διέπεται από το μέγεθος της ολοκλήρωσης και τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται.

(2) ¨Οταν κρίνεται ο ιχνηλάτης για την εργασιακή του μέθοδο οι κριτές θα πρέπει να έχουν σταθερά υπόψη τους το πρότυπο της φυλής και θα πρέπει επίσης να είναι σε ετοιμότητα και να διακρίνουν τον ιχνηλάτη που κάνει τα εύκολα δύσκολα. Η προσοχή τους θα επικεντρώνεται και σε αυτούς τους σκύλους που εντυπωσιάζουν με τις ενέργειές τους χωρίς να παράγουν αποτέλεσμα.

Ενώ η ελαττωματικότητα δεν πρέπει να θεωρείται μικρό ψεγάδι . παρολαυτα ο ελαφρά  ελαττωματικός σκύλος ο οποίος επιτυγχάνει θα πρέπει να προτιμάται απο τον στυλίστα που αποτυγχάνει.

5.Μειονεκτήματα

Α. Αστοχίες,  λάθη, η έλλειψη της ολοκλήρωσης και η εμφανής έλλειψη νοημοσύνης θεωρούνται μειονεκτήματα και πρέπει να τιμωρούνται ανάλογα με τι βαθμό επηρέασε ή σύμβαλε στον αγώνα.

Β. Λάθη  που δείχνουν κακή ποιότητα  όπως φωνητικά προβλήματα θα πρέπει να τιμωρούνται ανάλογα με την απόκλιση την συχνότητα της επανάληψης καθώς και την απόσπαση της προσοχής που προκαλεί στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας,επίσης η έλειψη προόδου που προκαλείται απο λάθη όπως η παραίτηση ,το πισάχναρο,η ψευδοιχνηλασία και η άφωνη δίωξη είναι τα πιο σοβαρά λάθη.

Η  παθητικότητα η φλυαρία η υπερανταγωνιστικότητα το καβάλημα ντορού η αλλαγή ντορού η ταχεία  ιχνηλασία το παγανιάρικο ο εξαρτημένος ιχνηλάτης ο βιαστικός ιχνηλάτης και η αδυναμία  επιθυμίας η ανικανότητα στο να ερευνήσει  και να κυνηγήσει το θήραμα θεωρούνται ελαττώματα.

Γ.  Η αδυναμία επίτευξης του σκοπού ενός ιχνηλάτη  θεωρείται αποτυχία και συχνά οφείλεται σε απουσία ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως η αποφασιστικότητα η υπομονή η ευφυία καθώς και η κυνηγετική αντοχή. Σε περιπτώσεις όπου είναι καθαρά εμφανής η αδυναμία η ποινή θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη.Η κρίση σε ιχνηλάτη που απέτυχε θα πρέπει να βασίζεται σε λεπτομέρειες κάτω απο τις οποίες διαπιστώθηκε κατα πόσο η προσπάθεια του στηρίζεται σε αποφασιστικότητα και ευφυία προκειμένου να υπερπηδήσει τις τυχόν δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.

 

 

6.Τι εξετάζουμε στους αγώνες.

 

1.    Φυσικά προσόντα

2.    Εκπαίδευση

3.    Εργασιακό πρότυπο

 

 

 

 

      7.Ο αγώνας

 

1.  Η ομάδα ή το ατομικό κρίνεται όταν έχει κυνηγήσει λαγό και αυτό να έχει εξακριβωθεί απο τους κριτές ή τους βοηθούς.

1.2  Ο διοργανωτής πρέπει να παρέχει κίτρινα επιβραχιόνια για τους κριτές και τους βοηθούς και κόκκινα για τους κυναγωγούς.

1.3 Κάθε διαγωνιζόμενος σκύλος στην ομάδα θα πρέπει να φορά ευδιάκριτα  κολάρα, τα οποία και θα παρέχονται απο τους διοργανωτές κατα την διάρκεια του αγώνα.

1.4 Ο υπεύθυνος διοργάνωσης θα συνεδριάζει με τους κριτές στο τέλος κάθε αγώνα ομάδας του διαγωνισμού οπου ο κάθε κριτήςθα αναφέρει τις παρατηρήσεις του και διαπιστώσεις. Ο κριτής στη συνέχεια καταρτίζει την αξιολόγηση και την έκθεση για τον διευθυντή αγωνων. Στην αξιολόγησή τους, οι κριτές λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας ιχνηλατών, καθώς και τις δυσκολίες που συνδέονται με το κυνήγι όπως το ανάγλυφο του εδάφους, τον αριθμό και την ποικιλία από τους λαγούς  που βρέθηκαν εκεί, καθώς και τις κλιματικές συνθήκες.

1.5 Μετά από συνάντηση των κριτών, πρέπει να αναγγέλλονται τα αποτελέσματα του αγώνα και οι κατατάξεις και να επιδίδονται τα βραβεία.

1.6 Η κρίση είναι αμετάκλητη και δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής.

1.7 Ο  διοργανωτής καταρτίζει έκθεση με τα αποτελέσματα σχετικά με τους σκύλους που εξετάστηκαν και υποβάλλονται στον ΚΟΕ εντός 30 ημερών.

1.8  Ο κυναγωγός έχει δικαίωμα να αποσύρει τον ή τους ιχνηλάτες  κατά τη διάρκεια των αγώνων,εαν συμβεί αυτό η ομάδα δεν αξιολογείται το δε αντίτιμο της συμμετοχής δεν επιστρέφεται.

 

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΤΜΗΜΑ Α’

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΟΜΙΛΟΥ

 

ΑΡΘΡΟ 1ο

Ο Όμιλος μπορεί να εκδίδει ένα περιοδικό έντυπο για να ενημερώνει κατ’ αρχήν τα μέλη του, αλλά και όλους τους θιασώτες του Ελληνικού Ιχνηλάτη για την εξέλιξη και την πρόοδο της φυλής, τα αποτελέσματα και τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων (Α.Κ.Ι., Εκθέσεις κ.λ.π) του Ομίλου.

 

ΑΡΘΡΟ 2ο

Σκοπός του περιοδικού είναι να ενημερώνει μέσω εξειδικευμένης αρθρογραφίας για όλες τις πτυχές τής φυλής. Όπως την Μορφολογία, το εργασιακό Πρότυπο, την ψυχολογία κ.λ.π.

Επίσης το περιοδικό μπορεί να φιλοξενεί στις σελίδες του θέματα κυνηγετικού ενδιαφέροντος, θηραματοπανίδας, κτηνιατρικής αλλά πάντα σε σχέση με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη και τα γενικότερα ενδιαφέροντα του Ομίλου.

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

Το περιοδικό συντάσσεται από εξαμελή συντακτική επιτροπή η οποία ορίζεται από το Δ.Σ. του Ομίλου και της οποίας η θητεία είναι διετής. Από τα έξι μέλη της Συντακτικής Επιτροπής τουλάχιστον δύο(2) είναι μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου.

Τα έξι μέλη της Συντακτικής Επιτροπής πρέπει να καθορίσουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τους ως εξής:

α) Υπεύθυνος Σύνταξης

β) Υπεύθυνος Εκτύπωσης

γ) Οικονομικός Υπεύθυνος

δ) Υπεύθυνος Διαφήμισης

ΑΡΘΡΟ 4ο

Η Συντακτική Επιτροπή οφείλει να παρουσιάζει στο Δ.Σ. του Ομίλου ένα ετήσιο οικονομικό πλάνο για το περιοδικό όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα εκτύπωσης και διανομής του εντύπου καθώς και η κατάσταση των ενδιαφερομένων για διαφήμιση. Ο στόχος είναι πάντα να επιτυγχάνεται η οικονομική αυτοτέλεια της έκδοσης χωρίς να χρειάζεται οικονομική συνδρομή του Ομίλου. Η επιλογή των διαφημιζομένων γίνεται από την Συντακτική Επιτροπή. Παραχωρείται δωρεάν το οπισθόφυλλο του εντύπου στον επίσημο χορηγό του Ομίλου.

Το οικονομικό πλάνο του περιοδικού θα εγκρίνεται από το Δ.Σ. του Ομίλου.

 

ΑΡΘΡΟ 5ο

Το περιοδικό θα δημοσιεύεται σε κάθε τεύχος του Μικρές Αγγελίες, των οποίων η καταχώρηση για τα μέλη του Ομίλου θα είναι δωρεάν.

Οι μικρές αγγελίες μπορούν να αφορούν αναγγελίες ζευγαρώματος ή γεννήσεων.

 

 

ΑΡΘΡΟ 6ο

Σε κάθε τεύχος του περιοδικού θα δημοσιεύονται η Κλίμακα Αξιών, τα ονόματα των σκύλων που έγιναν Πρωταθλητές καθώς και οι κρίσεις των κριτών για τους πρωτεύσαντες σε Α.Κ.Ι.  ή έκθεση που διοργάνωσε ο Όμιλός μας.

 

ΑΡΘΡΟ 7ο

Το περιοδικό αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου. Τυχόν κέρδη από την έκδοσή του περιέρχονται στον Όμιλο.

 

ΑΡΘΡΟ 8ο

Το περιοδικό θα διανέμεται δωρεάν στα μέλη του Ομίλου. Το Δ.Σ. του Ομίλου και η Συντακτική Επιτροπή θα αποφασίζουν για τη διανομή του περιοδικού σε μη μέλη του Ομίλου.

 

ΑΡΘΡΟ 9ο

Τη Νομική ευθύνη όσον αφορά την ύλη του περιοδικού, έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου.

 

ΑΡΘΡΟ 10ο 

Μη μέλη του Ομίλου δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον Όμιλο αναγγελίες γεννών, αγγελίες διάθεσης σκύλων, προβολή στους εκτροφείς ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την προβολή τους.

 

 

ΤΜΗΜΑ Β’

 

ΕΤΗΣΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ C.A.C.-ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

ΑΡΘΡΟ 1ο

Οι πρωταθλητές δεν διεκδικούν C.A.C. παρά μόνο το καλύτερο φυλής. Σκυλιά που έχουν ανακηρυχθεί  πρωταθλητές δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλη κατηγορία

ΑΡΘΡΟ 2ο

Ανακηρύσσεται Καλύτερος Φυλής Αρσενικών – Καλύτερος Φυλής Θηλυκών και από τους δύο: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Δικαίωμα Ένστασης έχει οποιοσδήποτε εκθέτης ή θεατής ο οποίος θεωρεί ότι παραβιάζεται ο Εσωτερικός Κανονισμός του Κ.Ο.Ε. – ΟΦΕΙ. Κάθε Ένσταση πρέπει να στηρίζεται στον Ε.Κ. του Κ.Ο.Ε – ΟΦΕΙ. και ΟΧΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ, διότι αυτές δεν αναιρούνται από κανέναν. Οι Ενστάσεις πρέπει να διατυπώνονται γραπτώς σε διάστημα δέκα(10) ημερών μετά την εκδήλωση και να συνοδεύονται από χρηματικό ποσό 200 ΕΥΡΩ, το οποίο θα παραμείνει στον ΟΦΕΙ. εφόσον, μετά την εκδίκαση της Ένστασης, αυτή θεωρηθεί αβάσιμη. Τις Ενστάσεις εξετάζει το Δ.Σ. του ΟΦΕΙ.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΚΥΠΕΛΛΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

_______________________________________________

 

Καλύτερο κουτάβι φυλής

Καλύτερο νέων φυλής αρσενικών – θηλυκών

Στους  πρώτους από τις  κατηγορίες (  ανοιχτής, εργασίας, βετεράνων πρωταθλητών) αρσενικών-

θηλυκών

C.A.C.B. – R.C.A.C.B. αρσενικών- θηλυκών

Καλύτερο φυλής αρσενικών – θηλυκών

Καλύτερο Ζεύγος

Καλύτερο εκτροφείο

Καλύτερο απογόνων

Καλύτερος έκθεσης

Το Δ.Σ. με απόφασή του και ανάλογα με τα οικονομικά του μπορεί να αποφασίζει για την αύξηση ή την μείωση των κυπέλων. Εκτός των προσφερομένων, από τον Ο.Κ.Ε, κυπέλων, ειδικά κύπελα δύνανται να προσφέρονται από εταιρίες, ιδιώτες κ.λ.π, κατόπιν εγκρίσεως του Δ.Σ. του ομίλου.

 

 

 

 

Αρθρο 6ο

Οι  εκθέτες δεν επιτρέπεται να φέρουν μέσα στον στίβο διακριτικά εκτροφέων σκύλων, ονόματα σκύλων καθώς και πάσης φύσεως εταιριών. Εξαίρεση αποτελεί η «Κατηγορία Εκτροφείων», όπου τα διακριτικά επιτρέπονται.

ΤΜΗΜΑ Γ’

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 

Αρθρο 1ο

Ο ΟΦΕΙ  προκειμένου να διαδώσει την εθνική μας φυλής πανευρωπαικά,  θα προσπαθήσει να διακρίνει τις ομάδες ιχνηλατών οι οποίες και πρωτοστατούν στους αγώνες ΑΚΙ  με σκοπό να αντιπροσωπεύσουν την φυλή στους ετήσιους πανευρωπαικούς αγώνες ομάδας ιχνηλατών.

 

Αρθρο 2ο

Ο όμιλος θέλοντας να είναι αμερόληπτος ως προς την επιλογή Εθνικής θα εφαρμόσει το ακόλουθο σύστημα:

Οι προτάσεις των κριτών που κρίνουν τους Α.Κ.Ι. με τα προτεινόμενα σκυλιά ομάδας θα μπαίνουν σε κλειστό φάκελο και θα ανοίγονται στο τέλος των αγώνων την ημέρα της επιλογής. Οι προτάσεις των κριτών θα διαβάζονται από τον πρόεδρο μπροστά στους ενδιαφερομένους χωρίς να ανακοινώνονται τα ονόματα των κριτών. Προτεινόμενες μπορούν να είναι ομάδες μεγάλης αξίας που έχουν βαθμολογηθεί κατά προτεραιότητα τουλάχιστον με Εξαίρετος ή Πολύ Καλός. Ο όμιλος ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια που έχει θα καλύπτει ένα μέρος των εξόδων της Εθνικής. Δεν δύναται να είναι μέλος Εθνικής, σκύλος που δεν έλαβε μέρος στο 75% των αγώνων για την επιλογή της εθνικής. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι μέλος του ομίλου.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

 

ΤΜΗΜΑ Α’

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΚΥΛΩΝ

_________________________________________________________

ΑΡΘΡΟ 1ο

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Π.Κ.Α.)

_________________________________________________________

Ο όμιλος θέλοντας να  ελέγχει την ποιότητα των Ελληνικών Ιχνηλατών  ανά την Ελλάδα αλλά και για την βελτίωση της φυλής θα εκδίδει Π.Κ.Α. Οι ελάχιστες απαιτούμενες διακρίσεις είναι ένα ΕΦΥΠ και μορφολογική εξέταση του σκύλου με  “Προτεινόμενος” ή “Μη Προτεινόμενος”. “Μη Προτεινόμενος” για αναπαραγωγή θα είναι ο σκύλος με σοβαρά λάθη αποκλεισμού. Το μέλος του ομίλου που δηλώνει την γέννα στον ΚΟΕ, θα πρέπει να αποστέλλει με fax (  2105716771 ) ή mail (ofeihn@gmail.com) αντίγραφο γέννας στον όμιλο. Ο όμιλος θα εξετάζει τους γονείς και θα στέλνει στον ΚΟΕ βεβαίωση για έκδοση pedigree “ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ” , εφόσον και οι δύο γονείς έχουν Π.Κ.Α.Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος έχει σαν σκοπό να αποκλείσει από την αναπαραγωγή σκυλιά με σοβαρά προβλήματα μορφολογίας και εργασίας. Θα παρέχει δε υπεύθυνα πληροφορίες μέσω site σε όλους τους ενδιαφερόμενους για την επιλογή κουταβιών (ΚΟΚΚΙΝΑ PEDIGREE) και γεννητόρων.

Οι σκύλοι θα κατατάσσονται ανάλογα με τις βαθμολογίες από 1 εως  7 αστέρων

 

 

ΑΡΘΡΟ 2ο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ

_________________________________________________________

*            (Ένα)      ΕΦΥΠ στον ΟΦΕΙ και προτεινόμενος μορφολογίας στον ΟΦΕΙ.

**          (Δύο)      Πολύ Καλός σε ΑΚΙ του ΟΦΕΙ ή ΕΦΥΠ με  βαθμολογία 36 και πάνω

και τουλάχιστον Πολύ Καλός σε έκθεση του ΟΦΕΙ.

***        (Τρία)      Πρωταθλητής Μορφολογίας

****      (Τέσσερα) Εξαίρετος σε ΑΚΙ του ΟΦΕΙ ή ΕΦΥΠ με βαθμολογία 46 και πάνω

και Πολύ Καλός σε έκθεση   μορφολογίας του ΟΦΕΙ.

*****    (Πέντε)     Πρωταθλητής ΑΚΙ του ΟΦΕΙ ή ΕΦΥΠ βαθμολογία με 46 και πάνω

καθώς και δύο παιδιά του απο διαφορετικά ταίρια   να είναι τριών αστέρων.

******  (Έξι)         Πρωταθλητής ΑΚΙ ή  πρωταθλητής  Μορφολογίας, και τρια (3) παιδιά του απο διαφορετικά ταίρια  να   είναι τριών αστέρων.

*******(Επτά)      Πρωταθλητής ΑΚΙ ,  πρωταθλητής μορφολογίας και  πρωταθλητής  αναπαραγωγός.

 

– Δεν νοείται σκύλος να γίνει πρωταθλητής – προτεινόμενος αν δεν έχει εξεταστεί από τον όμιλο φυλής (ΟΦΕΙ).

Ο όμιλος θα πρέπει να κάνει πολλούς ΑΚΙ και ειδικές εκθέσεις μορφολογίας στην περιφέρεια για να δώσει τις ίδιες δυνατότητες σε όλους. Από τον όμιλο θα προτείνονται μέσω site, περιοδικών και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο οι σκύλοι από ** (δυο) αστέρια και πάνω. Θα παροτρύνει  όλους τους φίλους του Ελληνικού Ιχνηλάτη να μην αγοράζουν και να μην ζευγαρώνουν με σκυλιά χωρίς Π.Κ.Α.

 

 

ΑΡΘΡΟ 3ο

ΣΚΥΛΟΙ ΜΕ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ.

Σκύλοι οι οποίοι αναφέρονται απο  κριτή σε εκθέσεις, ΑΚΙ ή ΕΦΥΠ και οι οποίοι φέρουν σοβαρά εργασιακά – μορφολογικά ελλατώματα θα παραδίδεται το βιβλιάριο εργασίας και ο γενεαλογικός χάρτης απο την διοργανώτρια αρχή στον ΟΦΕΙ και αυτός εν συνεχεία θα τα παραδίδει στον ΚΟΕ με σκοπό την διαγραφή του σκύλου απο τα αρχεία του οργανισμού.

 

ΤΜΗΜΑ Β’                         

ΤΙΤΛΟΙ

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΑΚΙ

Ο τίτλος απονέμεται στον ιχνηλάτη που έχει αποκτήσει τρία (3) CAC σε ΑΚΙ ή  την ανώτερη σε  μέσο όρο  βαθμολογία σε ΑΚΙ έως το πέρας  του έτους.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ

Ο τίτλος απονέμεται όταν ο σκύλος έχει συμπληρώσει τα παρακάτω:

–      Τρία(3) CACB από διαφορετικούς κριτές εκ των οποίων το ένα στον ΟΦΕΙ.

–      Βαθμολογία ΕΦΥΠ με 36 και πάνω ή  ένα(1) Πολύ Καλός σε ΑΚΙ του ΟΦΕΙ.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Πρωταθλητής αναπαραγωγός θεωρείται ο ιχνηλάτης πέντε(5) αστέρων όταν  τουλάχιστον 2 παιδιά του απο διαφορετικά ζευγαρώματα(ταίρια)  κατέχουν 4 αστέρια.

 

ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Ο τίτλος απονέμεται κάθε τρία (3) χρόνια σε ιχνηλάτη  που έχει πάρει τον τίτλο:

α) ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΑΚΙ

β) ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ

γ) ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

 

ΤΜΗΜΑ Γ

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων όταν τα δηλώνουν σε εκθέσεις ή αγώνες, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν παρουσιαστούν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το αντίτιμο των συμμετοχών στον Όμιλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΦΥΠ

ΣΚΟΠΟΙ:

Άρθρο 1: Ο κανονισμός αυτός έγινε με σκοπό την προώθηση, μέσα στην εκτροφή των ατόμων που έχουν τις  κυνηγετικές ικανότητες, που οφείλει να έχει ένας καλός  ιχνηλάτης.

 

Άρθρο 2: Οι εξετάσεις που προβλέπονται έχουν σαν σκοπό κυρίως την αξιολόγηση των κυνηγετικών προσόντων του σκύλου και λιγότερο  τον βαθμό της εκπαίδευσής του.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:

 

Άρθρο 3: Οι εξετάσεις αυτές διοργανώνονται από τον ΟΦΕΙ και είναι υπό την πλήρη αρμοδιότητά του.

 

Άρθρο 4: Είναι ανοικτές για όλους τους σκύλους της φυλής με ελάχιστο  όριο ηλικίας τους 18 μήνες, που είναι εφοδιασμένοι με PEDIGREE (ΒΕΚ ή  ΒΕΑ).

 

Άρθρο 5: Η Αίτηση διοργάνωσης ενός ΕΦΥΠ υποβάλλεται στον Κ.Ο.Ε  τουλάχιστον εξήντα (60)  ημέρες πριν απο την προβλεπόμενη ημερομηνία τέλεσης ,υπογράφεται απο τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Φ.Ε.Ι  και αναφέρει οπωσδήποτε τα εξή:

α) την ηερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής.

β) το αντίτιμο συμμετοχής του σκύλου.

γ)τον υπεύθυνο της οργάνωσης.

δ)οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις ή όρους τίθενται απο τον όμιλο.

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ:

 

Άρθρο 5: Οι κριτές της εξέτασης: Οι σκύλοι μπορούν να εξετάζονται από 1 ή 2 κριτές, επιλεγμένους από το Δ.Σ. του Ομίλου, ανάμεσα στους επίσημους κριτές Α.Κ.Ι. συνοδευόμενους από δόκιμους κριτές Α.Κ.Ι. ή μόνο από δόκιμους κριτές Α.Κ.Ι. οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα 2/3 της βαθμολογίας που απαιτείται για να ονομαστούν επίσημοι κριτές.Εξαίρεση θα μπορεί να υπάρξει μέχρι την αξιολόγηση των πρώτων επίσημων κριτών οπου, το ΔΣ του ΟΦΕΙ θα μπορεί για κάθε ΕΦΥΠ να δηλώνει έναν δόκιμο κριτή μαζί με έναν βοηθό μέσα απο το ΔΣ του Ομίλου.

 

Άρθρο 6: Το τερέν: Ο αγώνας διεξάγεται σε τερέν με επαρκή βλάστηση ώστε να επιτρέπει την κάλυψη του θηράματος, αλλά και να μην δυσκολεύει την κίνηση των σκύλων. Πρέπει να αποφεύγονται τα δύσκολα τερέν.

 

Άρθρο 7: Το θήραμα: Αγριος λαγός και εάν πρόκειται για θήραμα  εκτροφής θα πρέπει να είναι απελευθερωμένος 2μήνες πριν απο την εξέταση.

 

Άρθρο 8: Διάρκεια: τριάντα λεπτά (30) και παράταση εως και  είκοσι λεπτών  (20) εφόσον διαπιστώνεται ότι θα υπάρχει εξέλιξη που θα οδηγείται σε ξεσήκωμα του θηράματος.

 

Άρθρο 9: Στο τέλος της διαδρομής και αφού ο κριτής συμπληρώσει όλα τα πεδία της αξιολόγησης ο σκύλος θα πάρει Ε.Φ.Υ.Π.

 

Άρθρο 10: Σκύλος που έλαβε μια φορά το Ε.Φ.Υ.Π. ή έχει μπει στην βαθμολογία ή έχει κριθεί τουλάχιστον με CQN σε Α.Κ.Ι. δεν συμμετέχει σε Ε.Φ.Υ.Π.

 

 

Άρθρο 11: Δεν υπάρχει χαρακτηρισμός (Εξαίρετος, Πολύ Καλός, Καλός). Δεν υπάρχει(1ος, 2ος, 3ος).Υπάρχει βαθμολογία αξιολόγησης η οποία και θα συμβάλλει στην αξιολόγηση των προτεινόμενων αναπαραγωγών σκύλων.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

Άρθρο 12:     Καμία δήλωση συμμετοχής δεν θα γίνεται δεκτή μετά την ημερομηνία που έχει ορίσει ο διοργανωτής όμιλος .Ως ημερομηνία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής θα πρέπει να ορίζεται το χρονικόδιάστημα τουλάχιστον ενός  (1) μήνα  πριν την διεξαγωγή του ΕΦΥΠ.

 

Άρθρο 13: Δεν θα γίνονται δεκτοί στην  εξέταση  σκύλοι επιθετικοί, σκύλοι που πάσχουν από μεταδοτική ασθένεια ,σκύλοι εκτός προτύπου φυλής και σκύλοι των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν, για οποιοδήποτε λόγο, αποβληθεί από τον Κ.Ο.Ε. ή από τον ΟΦΕΙ.

 

Άρθρο 14: Σε περίπτωση αδυναμίας διεξαγωγής της εξέτασης , ο διοργανωτής όμιλος διατηρεί τοδικαίωμα να μην επιστρέψει το ποσό συμμετοχής, δεδομένου ότι θα πρέπει να καλύψει έξοδα που έχει ήδη κάνει για την οργάνωση της ΕΦΥΠ.

 

Άρθρο 15: Οι συμμετοχές δεν θα ισχύουν, εφ΄όσον δεν θα έχει συμπληρωθεί η προβλεπόμενη αίτηση συμμετοχής και δεν θα έχει καταβληθεί το ποσό συμμετοχής, το οποίο ορίζει ο διοργανωτής Όμιλος.

 

Άρθρο 16: Το ποσό συμμετοχής δύναται να επιστραφεί την ημέρα της εξέτασης , μόνο στους ιδιοκτήτες των οποίων οι θηλυκοί σκύλοι βρίσκονται σε περίοδο οίστρου.

 

Άρθρο 17:     Η κλήρωση για τη σειρά που θα συμμετέχουν οι σκύλοι στην εξέταση γίνεται από τους διοργανωτές. Η κλήρωση γίνεται τρεις μέρες πριν την εξέταση , αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και λίγο πριν την εξέταση.

 

Άρθρο 18:     Μετά την ανακοίνωση των αξιολογηθέντων  σκύλων, η γραμματεία του αγώνα επιστρέφει τα βιβλιάρια εργασίας, αφού αυτά έχουν ενημερωθεί και υπογραφεί από τον κριτή.

 

Άρθρο 19:     Στο τερεν  οι κριτές ενεργούν μόνοι τους, συνοδευόμενοι από τον βοηθό τους . Ο κριτής ενός ΕΦΥΠ δεν δύναται να παρουσιάσει σκύλο ιδιοκτησίας του στην ίδια εξέταση, και στο ίδιο τερέν που κρίνει.

 

Άρθρο 20:     Αν κάποιος κριτής δεν προσέλθει για να κρίνει, η οργανωτική επιτροπή του ΕΦΥΠ δύναται να τον αντικαταστήσει με το καταλληλότερο διαθέσιμο άτομο.

 

 

 

 

΄

 

Η ΕΞΕΤΑΣΗ

 

Τα χαρακτηριστικά εκείνα του ιχνηλάτη που τον καθιστούν ικανό, να επιλύει τα δύσκολα προβλήματα της ιχνηλασίας και να περνά με άνεση τα στάδιά της είναι αυτά που περιγράφονται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ΤΜΗΜΑ Γ.

 

Φύλλο Αξιολόγησης Ελληνικού Ιχνηλάτη

1 Έρευνα / επαφή (συνεργασία) με τον κυναγωγό
2 Εργασία στα (νυχτερινά) ίχνη
3 Κλαφούνισμα στα (νυχτερινά) ίχνη
4 Σταθερότητα δίωξης
5 Κλαφούνισμα κατά την δίωξη
6 Εργασία κατά την απώλεια
7 Φωνή- Ηχόχρωμα, τόνος
8 Υπακοή
9 Κυνηγετικό πάθος (κυνηγετικός ζήλος)
Σύνολο    /54
Λοιπές Πληροφορίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η βαθμολογία των ιδιοτήτων γίνεται με μια αναλογική πτωτική κλίμακα από το 6 έως το 1 και το Ε (το Ε σημαίνει επιβαρυντικό ελάττωμα και καθιστά τον σκύλο απορριπτέο). Το εύρος της κλίμακας από το 6 έως το 1 και το Ε είναι επαρκές για να απεικονισθεί μια ευκρινής διάφορα μεταξύ των εξαίρετων των καλών, των μέτριων και των απορριπτέων σκύλων.

 

Αν ο σκύλος βαθμολογηθεί με συνολική βαθμολογία μικρότερη των είκοσι (20) βαθμών ή σε κάποια ιδιότητα με Ε, απορρίπτεται από το ΕΦΥΠ .

 

Αν ο σκύλος βαθμολογηθεί με Υ θα πρέπει να αναφερθεί ο λόγος στις «λοιπές πληροφορίες».

(το Υ ισούται με 1 στην βαθμολόγηση και σημαίνει μειωμένη βαθμολογία.

 

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

1.Ανεύρεση

Έρευνα / επαφή (συνεργασία) με τον κυναγωγό

Σε εδάφη πλούσια σε θήραμα πολλές φορές οι χρόνοι έρευνας γίνονται τόσο σύντομοι που δυσκολεύουν την ασφαλή κρίση. Ο κριτής θα πρέπει να προσπαθήσει να έχει την ευκαιρία να ελέγξει την έρευνα του σκυλού επί ένα μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να απονεμηθεί υψηλή βαθμολογία στην ιδιότητα «έρευνα».

 

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) χορηγείται όταν το σκυλί μεθοδικά με ζέση και ταχύτητα ερευνά το τερρέν από το οποίο διέρχεται ή σταματά ο κυναγωγος. Η έρευνα θα πρέπει να έχει το σωστό εύρος και να γίνεται σε καλή συνεργασία (επαφή) με τον κυναγωγό. Για τον λόγο αυτό το σκυλί κατά την έρευνα θα πρέπει να παρουσιάζεται (για να ελέγξει την θέση του κυναγωγού) σε τακτικά διαστήματα περίπου 10-20 λεπτών (φυσικά πριν αρχίσει η δίωξη).

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) χορηγείται στο σκύλο που ερευνά το τερρέν με κανονικές διαδρομές, διατηρώντας συγχρόνως ικανοποιητική επαφή με τον κυναγωγό.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) απονέμεται όταν η έρευνα του σκύλου είναι αργή, αδιάφορη και διεξάγεται σε στενό κύκλο γύρω από τον κυναγωγό, ή αν ο σκύλος ψάχνει πολύ μακριά.

 

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμός = Υ) απονέμεται σε σκύλο που ερευνά χωρίς ενδιαφέρον και που έχει κακή επαφή (συνεργασία) με τον κυναγωγό.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται σε σκύλο που επί μακρόν αρνείται να ερευνήσει ή σε εντελώς ανυπάκουο σκύλο, που χωρίς να έχει ίχνη εγκαταλείπει την επαφή με τον κυναγωγό.

 

2.Εργασία στα (νυχτερινά) ίχνη

Η εργασία θα πρέπει να οδηγήσει στην γρηγορότερη δυνατή ανεύρεση του θηράματος. Αυτό που καθορίζει το πόσο γρήγορα γίνεται η ανεύρεση, είναι η ικανότητα του σκυλιού να προχωρεί μεθοδικά και να ξεχωρίζει τα πρωινά από τα βραδινά και πρώτα νυχτερινά ίχνη. Αν το σκυλί εξιχνιάσει με επιτυχία μια μακριά διαδρομή νυχτερινών ιχνών, αυτό θα θεωρείται πλεονέκτημα.

 

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) απονέμονται σε σκύλο που γρήγορα, μεθοδικά και αποτελεσματικά με έξυπνες ενέργειες , προχωρά στο γιατάκι και σηκώνει το θήραμα.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) απονέμεται στον σκύλο που παρουσιάζει μια κανονική εργασία ιχνηλασίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την ανεύρεση του θηράματος.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) δίδεται όταν ο σκύλος στο μεγαλύτερο μέρος στερείται ενεργητικότητας και μεθόδου στην δουλειά του ή ιχνηλατεί αργά, σχεδόν συνεχώς με ταχύτητα βηματισμού.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμός  Υ) απονέμεται σε σκύλο που κινείται πολύ αργά, ερευνά χωρίς καθόλου μέθοδο, κολλάει σε κάποια σημεία, δεν επιμένει, κ.λ.π.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται σε σκύλο που αρνείται να ιχνηλατήσει, που στερείται επιμονής, που κολλάει πεισματωδώς και που εργάζεται χωρίς κανένα ειρμό.

.

3.Κλαφούνισμα στα (νυχτερινά) ίχνη

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) απονέμεται σε σκύλο που σε μεγάλες διαδρομές πάνω στα ίχνη βγάζει μόνο ένα μικρό αριθμό από προειδοποιητικά κλαφουνίσματα. Εξαίρετος μπορεί να απονεμηθεί και σε σκύλο που είναι σιωπηλός σε μια  διαδρομή πάνω στα ίχνη που οδηγεί στην ανεύρεση του θηράματος.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) δίνεται σε σκύλο που βγάζει λίγα, μη συνεχόμενα, κλαφουνίσματα.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) δίδεται σε σκύλο που βγάζει συνεχόμενα κλαφουνίσματα με διακοπές, αρκετά ως πολλά κλαφουνίσματα.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμός Υ) απονέμεται αν βγάζει πολλά κλαφουνίσματα, σειρές από κλαφουνίσματα με μικρές διακοπές.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται αν τα κλαφουνίσματα μοιάζουν με κλαφουνίσματα δίωξης, έτσι ώστε να δίδεται η εντύπωση ότι το σκυλί κάνει δίωξη του θηράματος

 

 ΔΙΩΞΗ

Η δίωξη είναι η πιο σημαντική φάση της δοκιμασίας. Γι’ αυτό ο κριτής θα πρέπει να προσπαθήσει να παρατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές το διωκόμενο θήραμα και τον σκύλο, χωρίς να διαταράξει την δίωξη. Θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες παρατηρήσεις της κάθε ιδιότητας. Αν ο σκύλος κατά την δίωξη παρουσιάσει διαφορετική διαβάθμιση σε διάφορες ιδιότητες, παίρνει τον βαθμό που αρμόζει στο μεγαλύτερο μέρος της δίωξης.

 

4.Σταθερότητα δίωξης

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί), για να απονεμηθεί πρέπει ο σκύλος – με ένα αποτελεσματικό και μεθοδικό τρόπο – να αναγκάζει το διωκόμενο θήραμα να κινείται συνεχώς με βραχυχρόνιες μόνο διακοπές, έτσι ώστε το κυριότερο μέρος της δίωξης να απαρτίζεται από μακρόχρονες καταδιώξεις.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) προϋποθέτει ότι το διωκόμενο θήραμα κρατείται σε δίωξη με κανονικές επί μέρους καταδιώξεις. Μπορούν να γίνουν πολλές απώλειες και επανευρέσεις.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) απονέμεται όταν ο σκύλος παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα να ακολουθήσει τα ίχνη. Το μεγαλύτερο μέρος της απαρτίζεται από σύντομες καταδιώξεις και πολλές απώλειες, συμπεριλαμβανόμενων και απωλειών που διαρκούν λιγότερο από 5 λεπτά.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμός Υ) δίδεται σε σκύλο που έχει ανεπαρκή επαφή με το διωκόμενο θήραμα, πολλά προσπεράσματα, συχνές και μακρές απώλειες, αργή δίωξη, κ.λ.π.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται σε σκύλο με παρά πολύ αργή δίωξη, όταν ο σκύλος – άσχετα από το τερρέν ή την κατάσταση των ιχνών – βρίσκεται πολύ πίσω από το διωκόμενο θήραμα κατά το μεγαλύτερο μέρος της δίωξης και η πορεία της δίωξης δεν μπορεί να ακολουθηθεί ή να υπολογισθεί, καθώς και όταν ο σκύλος κάνει δίωξη χωρίς να έχει μπροστά του θήραμα, κ.λ.π.

 

 

 

 

5.Κλαφούνισμα κατά την δίωξη

 

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) απονέμεται σε σκύλο που κατά το μεγαλύτερο μέρος της δίωξης βγάζει ποικίλα κλαφουνίσματα, δίδοντας έτσι την δυνατότητα στον κριτή να συμπεράνει την φάση της δίωξης και την απόσταση μεταξύ θηράματος και διώκτη.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) σημαίνει ότι ο σκύλος κλαφουνίζει κανονικά ή πυκνά χωρίς χαρακτηριστική ποικιλία.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) δίδεται σε σκύλο που κλαφουνίζει αραιά ή πυκνά χωρίς καθόλου ποικιλία.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμόςΥ) δίδεται σε σκύλο που έχει τόσο αραιό ή πυκνό κλαφούνισμα, που ο κριτής – αν και οι συνθήκες είναι κανονικές – δυσκολεύεται να παρακολουθήσει την εξέλιξη της δίωξης.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται σε σκύλο που έχει τόσο παραπλανητικά αραιό ή πυκνό κλαφουνισμα, που καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίωξης και ο χρόνος δίωξης δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

 

6.Εργασία κατά την απώλεια

Εκτίμηση της εργασίας κατά την απώλεια μπορεί να γίνει ακόμα και στην περίπτωση της δίωξης χωρίς απώλειες. Απώλειες επαφής μικρότερες ακόμα και από τα 5 λεπτά (που δεν λογίζονται ως απώλειες) αποτελούν επαρκή βάση για αξιολόγηση της εργασίας κατά την απώλεια. Ένα σκυλί που λύνει τα προβλήματα στις απώλειες τόσο γρήγορα, ώστε να μην παρουσιάζονται λογίσιμες απώλειες (μεγαλύτερες των 5 λεπτών), αξίζει να πάρει υψηλή βαθμολογία γι’ αυτήν του την ικανότητα.

Πολλές και μακρές απώλειες επαφής οφείλονται κυρίως στο ότι το σκυλί είναι απρόσεκτο και λιγότερο σε αντίξοες συνθήκες. Είναι όμως δυνατόν αντίξοες συνθήκες να αποτελούν την αιτία.

 

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) απονέμεται όταν το σκυλί λύνει τις απώλειες γρήγορα και αποτελεσματικά με μεθοδικό τρόπο.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) χορηγείται όταν ο σκύλος λύνει τις απώλειες του κατά ένα κανονικό τρόπο.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) δίδονται όταν ο σκύλος κατ’ επανάληψη έχει μεγάλες δυσκολίες στην εξιχνίαση απωλειών που παρουσιάζονται σε κανονικό τερρεν και κανονικές λοιπές συνθήκες.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμός Υ) δίδεται σε σκύλο που δουλεύει ακατάστατα, δυσκολεύεται να εντοπίσει το σημείο της απώλειας επαφής και εγκαταλείπει γρήγορα στην απώλεια, χωρίς να επανέρχεται με δική του πρωτοβουλία.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται σε σκύλο που εργάζεται χωρίς κανένα σύστημα ή χωρίς επιμονή, που δεν ενδιαφέρεται να δουλέψει στην απώλεια, που κολλάει με πείσμα σε κάποια σημεία χωρίς αποτέλεσμα, κ.λ.π.

 

7.Ηχόχρωμα, τόνος

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) δίδεται όταν ο σκύλος έχει μια πολυτονική φωνή με πλούσιο ηχόχρωμα.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) δίδεται όταν το κλαφούνισμα του σκυλιού έχει καλό ηχόχρωμα και τόνο.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) απονέμεται σε σκύλο που το κλαφούνισμα του δεν έχει τόσο καλό ηχόχρωμα και τόνο.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμός Υ) δίδεται όταν το κλαφούνισμα είναι βραχνό, κοφτό κι έχει άσχημο ηχόχρωμα.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται όταν το κλαφούνισμα δεν έχει καθόλου ηχόχρωμα.

 

Λοιπές ιδιότητες

 

8.Υπακοή

Η εκτίμηση της υπακοής στηρίζεται κυρίως σε έλεγχο επανάκλησης και πρέπει να γίνει στο τελευταίο μέρος της δοκιμασίας.

 

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) δίδεται όταν ο σκύλος επανακαλείται με επιτυχία από δίωξη που διεξάγεται πέρα από το οπτικό πεδίο του κυναγωγού.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) δίδεται όταν μπορεί να γίνει επανάκληση του σκυλιού από έρευνα ή εργασία στα ίχνη, ή από μακρόχρονη απώλεια, που συμβαίνουν πέρα από το οπτικό πεδίο του κυναγωγού, ή αν ο κριτής έχει κάποια άλλη αιτία.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) απονέμεται όταν ο σκύλος μπορεί να επανακληθεί μόνο από θέση που είναι ορατή από τον κυναγωγό, ή αν ο κριτής – στηριζόμενος σε κάποιο άλλο κριτήριο – κρίνει την υπακοή ως μέτρια.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμόςΥ) δίδεται όταν το σκυλί αποφεύγει να πλησιάσει τον κυναγωγό και μπορεί να προσδεθεί μόνο με τεχνάσματα.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται αν το σκυλί κατ’ επανάληψη βρέθηκε κοντά στον κυναγωγό και παρά της επανειλημμένες προσπάθειες δεν κατέστη δυνατή η πρόσδεση του.

 

9.Κυνηγετικό πάθος (κυνηγετικός ζήλος) ..

Το κυνηγετικό πάθος, η ενεργητικότητα και η αντοχή πρέπει να κρίνονται κυρίως στο τελευταίο μέρος της δοκιμασίας.

 

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ (6 βαθμοί) απονέμεται όταν ο σκύλος εργάζεται με πολύ μεγάλη ενεργητικότητα καθ’ όλη την διάρκεια της δοκιμασίας.

ΚΑΛΟΣ (4 βαθμοί) δίδεται όταν το σκυλί εργάζεται με θέληση καθ’ όλη την δοκιμασία.

ΜΕΤΡΙΟΣ (2 βαθμοί) δίδεται όταν ο σκύλος δεν εργάζεται με πάθος και συνεχίζει την εργασία του προχωρώντας βαριεστημένα.

ΚΑΚΟΣ (1 βαθμόςΥ) δίδεται όταν ο σκύλος κατ’ επανάληψη ενώ διεξάγεται η δοκιμασία διακόπτει την εργασία του χωρίς κανένα λόγο, επιστρέφει στον κυναγωγό και δεν επαναλαμβάνει την εργασία του χωρίς εντολή.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟ Ε ελάττωμα αποκλεισμού δίδεται όταν το σκυλί δεν θέλει να κυνηγήσει και δεν αναλαμβάνει να εργασθεί σε πρόσφατα ίχνη θηράματος, λόγος για τον οποίο παίρνει μέρος στους αγώνες.

 

Επιλογή Γλώσσας »